Po przerwie ponownie chcę was uraczyć przepisem na coś słodkiego;-) Kokos i truskawki. Fantastyczne połączenie na bardzo prostej w wykonaniu tarcie. Krem to mleko kokosowe "ubite" z serkiem mascarpone. Spód z kruchego ciasta można zastąpić "ciasteczkowym" jeśli zależy nam na czasie. Kroimy jeszcze truskawki i pyszny deser gotowy!
Składniki na krem:
- puszka mleka kokosowego (schłodzone)
- 400 g serka mascarpone
- 5, 6 łyżeczek cukru pudru
- truskawki (kilka większych sztuk) na wierzch
Mleko kokosowe powinno być wcześniej przynajmniej 5,6 godzin schłodzone w lodówce. Wyjmujemy puszkę, robimy dziurkę na górze, odwracamy i pozwalamy odpłynąć "wodzie". Zostanie nam gęsta "śmietanka", którą po otwarciu puszki przekładamy do wysokiego naczynia i ok 2,3 minuty ubijamy na wysokich obrotach. Co jakiś czas dosypujemy po łyżeczce cukru pudru. Następnie dodajemy opakowanie serka mascarpone i ubijamy do połączenia składników. Krem odstawiamy do lodówki.
Składniki na spód:
-180 g mąki pszennej
- 80 g masła (zimnego z lodówki)
- 2 większe żółtka
- 3 łyżeczki cukru pudru
- szczypta soli
Wsypujemy do miski mąkę. Siekamy do niej masło. Wgniatamy do mąki,
rozcierając, żeby nie pozostawić dużych kawałków masła. dodajemy cukier
puder, sól, żółtka i zagniatamy szybko. Zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i wykładamy nim wytłuszczoną i obsypaną mąką formę do tarty (moja o średnicy 21 cm).
Pieczemy spód w 180 stopniach przez około 25 minut. powinien być rumiany.Wyjmujemy z piekarnika i szybko studzimy, ceramiczna forma długo trzyma ciepło. Wystudzony spód pokrywamy kokosowym kremem. Truskawki kroimy w plasterki i układamy na wierzchu tarty. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
O mniam, podoba mi się połączenie kokosu z truskawkami :)
OdpowiedzUsuń