niedziela, 16 marca 2014

Mocno cytrynowe muffiny z borówkami

        


        






























  
          Pyszne i proste w przygotowaniu muffiny. Z nutą cytryny, borówkami i cytrynowym lukrem. Pachną i smakują zbliżającym się powoli latem, ale do ich zrobienia z powodzeniem używamy mrożonych owoców.

Składniki:
- 150 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- Dwie łyżki gęstego jogurtu greckiego
- Dwie łyżki serka waniliowego homogenizowanego
 - 2 jajka
- otarta skórka z dwóch cytryn
- 300 g borówek mrożonych!
- 180 g mąki pszennej
- półtorej łyżeczki proszku do pieczenia 
(cukier puder do obsypania lub cukier puder i sok z cytryny do sporządzenia lukru)

        Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy, odstawiamy. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy serek i jogurt i ponownie ucieramy. Jajka ubijamy w wysokim naczyniu ok 5-8 minut, aż zwiększą objętość i osiągną konsystencję dosyć sztywnej pianki. Dodajemy powoli, mieszając drewnianą łyżką do masy maślanej. Dorzucamy skórkę z cytryny, mieszamy. Następnie w kilku turach dodajemy przesiane składniki, mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Na sam koniec do ciasta wsypujemy mrożone(!) borówki i również krótko mieszamy. Ciastem wykładamy papilotki, jest go sporo, ponieważ muffiny powinny być wysokie, ze spękanym wierzchem, dzięki zawartości owoców. Pieczemy ok 20-25 mim w 170 stopniach, powinny być rumiane z zewnątrz i miękkie, ale dobrze upieczone w środku. Test patyczkiem można zrobić dopiero pod sam koniec pieczenia, gdyż wcześniej babeczki opadną.
       Gotowe muffiny studzimy na kratce i obsypujemy cukrem pudrem lub smarujemy lukrem (Lukier przygotowujemy rozpuszczając 3/4 szklanki cukru pudru z trzema łyżeczkami soku z cytryny).



4 komentarze: