Kocham włoską kuchnię. A największym uczuciem darzę makarony. Mnogość form i masa dodatków sprawiają, że to danie nigdy mi się nie znudzi.
Tym razem przygotowałam szybką i sycącą propozycję dla miłośników szynki parmeńskiej. Do tego suszone pomidory i śmietana. Przypraw nie używamy, wystarczy jedynie odrobina grubo mielonego pieprzu. Danie gotowe w 15 minut :)
Składniki:
- makaron (pappardelle lub tagliatelle, najlepiej świeży, z krótką datą przydatności, w sklepach można je znaleźć w lodówkach)
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki śmietany 18%
- 5,6 sztuk suszonych pomidorów (ze słoika w oleju)
- 100 g szynki parmeńskiej w plasterkach
- odrobina grubo mielonego pieprzu
- garść świeżych i drobno porwanych oregano i bazylii
- spora garść rukoli
Makaron gotujemy al dente i odcedzamy (nie płuczemy makaronu!). Kroimy szynkę i pomidory. Na patelnię wylewamy dwie łyżeczki oleju ze słoiczka z pomidorami. Gdy się rozgrzeje, wrzucamy pokrojoną w wąskie i krótkie paseczki szynkę, oraz posiekane w drobną kostkę pomidory. Podsmażamy około 2 minut, często wstrząsając patelnią. Dolewamy powoli obydwie śmietany i mieszamy. Podgrzewamy około 3 minut, aż sos zgęstnieje. Na koniec dosypujemy pieprz i zioła. Zdejmujemy z ognia.
Makaron mieszamy z sosem i nakładamy na talerze, formując na szczycie kopczyk z rukoli. Podajemy od razu. Rukola nie powinna stracić świeżego wyglądu.
Smacznego!
pysznie!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuń;-)
smykwkuchni.blogspot.com