Kokos. Jeżyny. Kruche ciasto. Przepis na deser idealny ;-). Lekki, w sam raz na upały. Słodki krem, równoważą kwaskowate owoce. Spód tarty wykonujemy tak samo jak w przepisie na tartę kokosowo-truskawkową.
Składniki na spód:
-180 g mąki pszennej
- 80 g masła (zimnego z lodówki)
- 2 większe żółtka
- 3 łyżeczki cukru pudru
- szczypta soli
-180 g mąki pszennej
- 80 g masła (zimnego z lodówki)
- 2 większe żółtka
- 3 łyżeczki cukru pudru
- szczypta soli
Wsypujemy do miski mąkę. Siekamy do niej masło. Wgniatamy do mąki,
rozcierając, żeby nie pozostawić dużych kawałków masła. dodajemy cukier
puder, sól, żółtka i zagniatamy szybko. Zawijamy w folię i odstawiamy do
lodówki na około godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i wykładamy
nim wytłuszczoną i obsypaną mąką formę do tarty (moja o średnicy 21 cm). Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem.
Pieczemy spód w 180 stopniach przez około 25 minut. powinien być rumiany. Studzimy. Teraz możemy zabrać się za robienie kremu.
Potrzebne składniki:
- dwie puszki mleka kokosowego (mocno schłodzone)
- 500 g serka mascarpone
- 8-10 łyżeczek cukru pudru
- pół szklanki wiórków kokosowych
- jeżyny do dekoracji tarty (dwa kubki)
Wyjmujemy puszkę, robimy dziurkę na górze, odwracamy i pozwalamy
odpłynąć "wodzie". Zostanie nam gęsta "śmietanka", którą po otwarciu
puszki przekładamy do wysokiego naczynia. To samo robimy z drugą puszką mleka. Śmietankę ubijamy 3,4 minuty na
wysokich obrotach. Co jakiś czas dosypujemy po łyżeczce cukru pudru.
Następnie dodajemy serek mascarpone, oraz wiórki i ubijamy do połączenia
składników. Krem odstawiamy do lodówki.
Wystudzoną tartę pokrywamy grubą warstwą kremu. Na wierzchu układamy jeżyny. Tartę można udekorować polewą z mlecznej czekolady.
(Pół tabliczki mlecznej czekolady rozpuszczamy w 5 łyżkach stołowych mleka. Podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia często mieszając. Polewa powinna być dosyć rzadka. Po lekkim przestudzeniu nabieramy ją plastikową strzykawką i dekorujemy ciasto.)

piękna!
OdpowiedzUsuńDziękuję! Zapewniam, że również smaczna;-)
OdpowiedzUsuńWspaniała tarta. Świetne połączenie smaków:)
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie! Jak taki obłoczek do schrupania ;)
OdpowiedzUsuńTo prawda, bajecznie wygląda, ale i bajecznie też musi smakować- jak wszystko, co kokosowe (przynajmniej dla mnie)! :)))
OdpowiedzUsuńJeżyny i kokos? Tego zestawienia jeszcze nie próbowałam :) Wygląda cudnie :)
OdpowiedzUsuńJeżyny i kokos świetnie do siebie pasują. Polecam! ;)
OdpowiedzUsuńBajeczne, to dobre słowo opisujące te pyszności :-)
OdpowiedzUsuń