czwartek, 8 maja 2014

Makaron z grilowaną cukinią, suszonymi pomidorami i pesto z rukoli i bazylii

         Kocham makarony. Można je zestawić z tyloma różnymi produktami, mieszać smaki i nigdy się nie znudzą. W związku z tym, bohaterem dzisiejszego dania będzie oczywiście makaron, ale... pełnoziarnisty. Podany z cukinią, pomidorami suszonymi na słońcu i aromatycznym pesto z rukoli i bazylii (przepis na pesto pojawi się na blogu jak najszybciej będzie to możliwe, jeśli macie dobre pesto w słoiczku, można użyć "gotowca").




































Potrzebujemy (składniki na jedną porcję):

- makaron pełnoziarnisty (mój makaron był zwinięty w tzw gniazdka, ugotowałam dwa)
- nieduża cukinia
- łyżka pesto z rukoli i bazylii
- kilka plastrów suszonych pomidorów
- sól 
- pieprz cytrynowy
- suszona bazylia
- odrobina soku z cytryny
- oliwa z oliwek

         Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Cukinię myjemy i kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Smarujemy małą ilością oliwy z oliwek. Skrapiamy odrobiną soku z cytryny, solimy, posypujemy cytrynowym pieprzem i odrobiną suszonej bazylii. Grilujemy na patelni grillowej krótko, minutę, dwie na każdą stronę. Cukinia powinna być miękka i podpieczona.
           Pomidory kroimy w drobną kosteczkę i na chwilę wrzucamy na spryskaną oliwą patelnię, aż zrobią się chrupkie. Makaron odcedzamy, mieszamy z pesto i zwijamy w gniazdko z plastrami cukini. Posypujemy "skwarkami" z pomidorów. Można udekorować świeżymi listkami bazylii.


2 komentarze:

  1. No i pięknie, zgłodniałam przez Ciebie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nic tylko sobie przygotować porcję;-)

    OdpowiedzUsuń