piątek, 6 grudnia 2013

Muffiny z grzanym winem i konfiturą jagodową



            Pierwszy śnieg za nami. Aura nie sprzyja, ale jest niezawodny sposób na jej oswojenie. Grzane wino. Do wypicia, ale i do… zjedzenia. Jako dodatek do pysznych babeczek. Grzańca dodajemy do ciasta, do glazury, a dodatkowo muffiny nadziewamy pyszną, jagodową konfiturą. Rozgrzewa natychmiast. Rumieńce gwarantowane!



































Aby przygotować babeczki, będziemy potrzebować:

200 g mąki pszennej
100 g miękkiego masła
200 g drobnego cukru brązowego
100 ml kremówki
15 g cukru z prawdziwą wanilią
2 duże jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia + jedna łyżeczka sody
100 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
170 ml grzańca (lepiej smakuje ten przyrządzony w domu niż „gotowiec”)
150g cukru pudru
odrobina soku z cytryny
konfitura jagodowa
płatki migdałów

            W makutrze ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym na lekką, gładką masę. Dodajemy po jednym jajku, za każdym razem dokładnie ucierając na gładko. W garnuszku podgrzewamy kremówkę i rozpuszczamy w niej pokruszoną czekoladę. Dolewamy 120 ml grzańca, mieszamy do połączenia. Studzimy i dodajemy do utartej masy maślanej. Następnie przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia z sodą. Łączymy sypkie składniki z płynnymi, mieszając szpatułką. Nie powinno być żadnych grudek. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, ciastem wypełniamy formę do muffinów wyłożoną papilotkami. Pieczemy ok. 15 minut z termoobiegiem. Wyjmujemy babeczki i studzimy, a w tym czasie ucieramy cukier puder z łyżką soku z cytryny i 50 ml grzańca. Kiedy muffiny ostygną, nadziewamy je konfiturą, lukrujemy wierzch i obsypujemy płatkami migdałów. 



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz