piątek, 6 grudnia 2013

Czarne tagiatelle z sosem na bazie białego wytrawnego wina i sera pleśniowego

         Zapewne znana wam jest wersja tego makaronu z kurkami. Ja jednak użyłam grzybków marynowanych. Są wyraźniejsze w smaku, nie zostają przytłoczone przez pozostałe składniki. Świetnie komponują się z serami pleśniowymi i wytrawnym winem.



Składniki: 

Makaron
Łyżka masła klarowanego
Nieduży kawałek pora
Dwie średnie szalotki
Podgrzybki marynowane (kilka sztuk)
Ok. 100 – 130 ml białego, wytrawnego wina
Szczypta suszonej papryki jalapeno
Pieprz ziołowy
Suszone oregano
Suszony tymianek
Suszony rozmaryn
25 gram sera lazur błękitny
25 gram sera dojrzewającego Kolumb
Łyżka śmietany 12%
Natka pietruszki

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, ale nie przelewamy zimną wodą!
Na patelni rozpuszczamy czubatą łyżkę klarowanego masła. Aby naturalnie zagęścić sos, pora siekamy bardzo drobno. Szalotki odrobinę mniej. Wrzucamy na patelnię, żeby się zeszkliły. Następnie dodajemy kilka drobno pokrojonych grzybów marynowanych, najlepiej podgrzybków. Podlewamy winem. Dodajemy szczyptę suszonych ziarenek papryki jalapeno, odrobinę ziołowego pieprzu, oregano, tymianku i rozmarynu. Na tarce z drobnymi oczkami ścieramy sery. Dokładnie mieszamy, żeby nie porobiły się grudki, aż do uzyskania jednolitej struktury sosu. Jeśli jest za gęsty, dolewamy odrobinę wina i dusimy jeszcze chwilę. Dolewamy powoli śmietanę, mieszając dokładnie. Opcjonalnie dodajemy odrobinę(!) soli.
Zdejmujemy z ognia, nakładamy makaron, sos i posypujemy posiekaną grubo natką pietruszki. Danie smakuje idealnie z białym wytrawnym winem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz