sobota, 4 kwietnia 2015

Babka z orzechami włoskimi, skórką pomarańczową i rodzynkami

         U mnie dzisiaj baba wielkanocna. Spóźniona, ale... pyszna! Możecie zrobić nie tylko na wielkanoc;-)
Prosta w przygotowaniu i szybka. Smaczny, tradycyjny wypiek. Można podawać z lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczy, albo z mgiełką cukru pudru.






































Potrzebne składniki:
- 200 g cukru pudru
- 200 g miękkiego masła
- laska wanilii
- 150 g mąki pszennej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- łyżka mąki kokosowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z jednej pomarańczy i z jednej cytryny
- 5 małych jajek
- filiżanka pokruszonych orzechów włoskich
- większa garść rodzynek
- garść kandyzowanej skórki pomarańczowej


         Mąki i proszek do pieczenia przesiać do miski. W drugim naczyniu utrzeć na puch masło z cukrem pudrem i ziarnkami wydrążonymi z laski wanilii. Dodawać po jednym jajku i miksować na gładką puszystą masę. Wsypać mąkę i dodać bakalie oraz skórkę otartą z cytrusów. Wymieszać dokładnie. Przelać do formy o średnicy 17-19 cm (formę wcześniej wysmarować masłem i oprószyć mąką).

        Piec ok 50 minut bez termoobiegu w temperaturze 185 stopni. Po wyjęciu z piekarnika wysunąć delikatnie z formy i przestudzić na kratce. Można posypać cukrem pudrem, lub polukrować (lukier wykonujemy mieszając ok 3 łyżki soku z pomarańczy z cukrem pudrem, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji) i udekorować kandyzowaną skórką z pomarańczy.

Smacznego!





























































3 komentarze: