wtorek, 28 października 2014

Racuszki bananowe na mące kokosowej i maślance

         Dzisiaj przepis na smaczne i szybkie śniadanie bezglutenowe. Dla tych którzy tęsknią za naleśnikami, placuszkami i tak dalej... mam wiadomość. Da się! I jest nawet smaczniej niż z mąki pszennej. 
          Moja propozycja to aromatyczne racuchy bananowe z dodatkiem mąki kokosowej. Bardzo smaczne. Idealne na słodko - świetnie smakują z cukrem pudrem, dżemem jak i solo:)





































Potrzebne składniki:
- 350 ml maślanki
- 1/2 szklanki wody gazowej
- 1 łyżka miodu spadziowego
- 2 jaja
- 1 płaska łyżeczka sody
- 2 łyżeczki ksylitolu
- 70 g mąki ryżowej
- 80g mąki kokosowej
- 2 czubate łyżki skrobi ziemniacznej
- 2 małe banany

        Maślankę, wodę, miód, ksylitol i banany umieszczamy w misce. Wbijamy jajka. Blendujemy (ja używam blendera) na gładko. Przesiewamy mąki, skrobię i dodajemy sodę. Miksujemy na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. 
Rozgrzewamy na patelni olej kokosowy. Nakładamy małą chochelką kleksy ciasta wyrównując je łyżką. Ciasto jest gęste i szybko się ścina, należy więc się spieszyć. Na początek łatwiej usmażyć mniejsze racuszki, z czasem nabiera się wprawy i można robić coraz większe:) Smażymy na niezbyt mocnym ogniu. Placuszki powinny "dojść" również w środku. Zbyt wysoka temperatura sprawi, że spalilibyśmy tylko wierzch zamiast ładnie je podpiec.
Racuchy wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z tłuszczu. Nakładamy ulubione dodatki i wcinamy! :)



































4 komentarze: