Makaron bavette z pysznym, kremowym i aromatycznym sosem. Na bazie sera typu feta (z mleka krowiego, nie używałam sera tradycyjnego) z dodatkiem świeżej bazylii i mięty. Do tego intensywne w smaku kapary i zielone oliwki. Smaczne i wbrew pozorom sycące danie.
Do przygotowania sosu potrzebujemy:
- 50 g sera typu feta
- czubata łyżka gęstego greckiego jogurtu
- 4, 5 łyżek stołowych dobrej jakości oliwy z oliwek
- szczypta cytrynowego pieprzu
- 1/3 łyżeczki suszonego oregano
- garść listków bazylii świeżej
- 4 większe listki świeżej mięty
- ząbek czosnku
oprócz tego:
- 100 g (waga suchego produktu) makaronu bavette (można użyć spaghetti)
- 100 g (waga suchego produktu) makaronu bavette (można użyć spaghetti)
- kilkanaście oliwek
- dwie łyżki kaparów ze słoiczka
- dodatkowo mała ilość pieprzu cytrynowego i oregano
- dodatkowo mała ilość pieprzu cytrynowego i oregano
(podane ilości wystarczą na przygotowanie porcji dla jednej osoby)
Makaron gotujemy al dente i odcedzamy. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania sosu (oprócz oregano i pieprzu) umieszczamy w miseczce i blendujemy na gładko. Na koniec dodajemy pieprz i oregano.
Oliwki kroimy na plasterki. Do makaronu dodajemy gotowy sos, większą część oliwek i kaparów i mieszamy. Nakładamy na talerz i dekorujemy pozostałą częścią oliwek i kaparów. Kładziemy kilka listków bazylii i posypujemy niedużą ilością oregano i pieprzu cytrynowego.
Dziękuję i zapraszam;-)
OdpowiedzUsuńBezglutenowe pyszności:)
OdpowiedzUsuń