wtorek, 14 stycznia 2014

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, serem feta i sosem czosnkowym

          Przepis na szybką, smaczną i kaloryczną  zapiekankę ;-) Ze szpinakiem, serem feta i dużą ilością czosnku. Aromatyczna i pyszna!



































Składniki:
- ok.200 g (waga suchego) makaronu (ja użyłam muszelek sconcigli)
- ok 250 g szpinaku rozdrobnionego, rozmrożonego
- 200 g sera feta
- łyżeczka chrzanu
- szczypta bazylii suszonej
- łyżeczka czosnku niedźwiedziego (suszony)
- 3/4 szklanki mleka
- szczypta pieprzu ziołowego
- szczypta rozmarynu
-szczypta soli
-jedna mała cebulka
-łyżka masła

Sos czosnkowy:
- 4 ząbki czosnku
- 400 ml jogurtu naturalnego (grecki)
- łyżka stołowa majonezu 

-ok 250 g sera żółtego startego na tartce (idealnie nadaje się cheddar, ale śmiało można użyć poczciwej goudy, jeśli nie lubimy serów ostrych w smaku)

        Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie(trzy minuty krócej niż napisane na opakowaniu). Do drugiego garnuszka wlewamy mleko, wkładamy rozmrożony szpinak, dodajemy chrzan, bazylię, czosnek niedźwiedzi, pieprz, sól. Mieszamy co jakiś czas, gotujemy na wolnym ogniu, aż mleko się w większości wygotuje. Na patelni należy lekko zeszklić, posiekaną w kostkę cebulkę. Ser feta kroimy w niedużą kosteczkę. Odcedzamy ugotowany makaron, mieszamy ze szpinakiem,podsmażoną cebulką, czekamy chwilę, aż ostygnie i dodajemy fetę. Delikatnie mieszamy. Robimy sos czosnkowy. Rozgniatamy czosnek wyciskarką i mieszamy z jogurtem i majonezem. Ceramiczną formę smarujemy tłuszczem i obsypujemy lekko mąką (zapiekanka nie będzie przywierać, ładnie się pokroi i da wyjąć z formy). Podsypujemy odrobiną wiórków z sera żółtego. Wykładamy do formy makaron ze szpinakiem dociskamy łyżką, wyrównujemy. Nakładamy sos czosnkowy. Pokrywamy wiórkami z sera żółtego. Można wierzch obsypać niedźwiedzim czosnkiem z bazylią. Pieczemy w 190 stopniach przez ok 18-20 minut. Do zarumienienia brzegów. 
Najlepiej smakuje ciepła, prosto z piekarnika:)

2 komentarze:

  1. Świetna!
    Dałam świdry zamiast muszelek, bardzo gorąco polecam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Makaron można śmiało wybrać ulubiony. Cieszę się, że smakowało;)

    OdpowiedzUsuń